Böcek bazlı içerik AB gıda ürünleri için onaylandı

Avrupa Komisyonu, böceklerin genç formu olan kurutulmuş ve öğütülmüş un kurdu larvalarından yapılmış yeni bir gıda bileşenini onayladı. Larvalar, güneş ışığının insan cildinin D vitamini üretmesine yardımcı olmasına benzer bir süreç olan ultraviyole (UV) ışıkla işlenecek.

Bu onay, AB’nin daha sürdürülebilir protein kaynaklarını tanıtma planının bir parçası ve ekmek, peynir, makarna ve reçel gibi ürünlerde böcek bazlı tozun %4’e kadar kullanımına izin vermekte. Düzenleme, 10 Şubat’ta yürürlüğe girecek.

Karar, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) UV ile işlenmiş un kurdu tozunun onaylanmış seviyelerde güvenli olduğunu belirten bilimsel görüşüne dayanmakta. EFSA, UV işleminin D3 vitamini içeriğini artırdığını, ancak diyet alımına önemli ölçüde katkıda bulunmadığını kaydetti.

Ancak, ajans, kabuklu deniz ürünlerine veya toz akarlarına alerjisi olan bazı kişilerin un kurdu proteinlerine reaksiyon gösterebileceği konusunda uyardı ve bu alanda daha fazla araştırma yapılmasını önerdi.

Buna yanıt olarak, Avrupa Komisyonu, un kurdu tozu içeren gıdalar için net bir etiketlemeyi zorunlu kılmıştır. Paketlerde “UV ile işlenmiş D vitamini içerir” ifadesi yer almalı ve beslenme bilgilerinde D vitamini miktarı gösterilmelidir. Alerjisi olan tüketiciler için içerik listesi böcek bazlı bileşeni açıkça belirtmelidir.

Karar, Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) böcekleri sürdürülebilir bir protein kaynağı olarak teşvik etme girişimiyle uyumludur. Geleneksel çiftlik hayvanlarına kıyasla, böcekler daha az arazi, su ve yem gerektirirken, daha az sera gazı üretirler ve bu da onları daha çevre dostu bir seçenek haline getiriyor.

Dünya Ekonomik Forumu da (WEF) böcek tüketimini ete sürdürülebilir bir alternatif olarak teşvik etti. 2021’de, böcek yetiştiriciliğini büyüyen gıda krizine karşı parlak bir ışık olarak tanımladı ve protein ve gübre faydalarına vurgu yaptı. 2022’de WEF, böcek yiyerek hayvancılıkla bağlantılı sera gazı emisyonlarının azaltılabileceğini, iklim değişikliğiyle mücadele edebileceğini açıkladı.

Un kurdu tozunun onayı, AB’nin yetkilendirilmiş böcek bazlı gıdalar listesine eklendi. Daha önce Avrupa Komisyonu, göçmen çekirge ve ev cırcır böceği gibi diğer böceklerin dondurulmuş, kurutulmuş ve toz halini onaylamıştı.

Böcekler, uzun zamandır Afrika, Asya ve Latin Amerika’daki diyetlerin bir parçası olmuştur. Meksika ve Tayland gibi ülkelerde düzenli olarak cırcır böceği, çekirge ve böcek larvaları tüketilmektedir. Son zamanlarda, Singapur insan tüketimi için 16 böcek türünü onayladı. ABD ve Kanada’da ise böcekler yenilikçi gıdalar olarak sınıflandırılır ve düzenleyici onayı gerektirir.

Russia Today

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir