Avrasya Ekonomik Birliği 10 yaşında

29 Mayıs 2014 tarihinde Rusya, Kazakistan ve Belarus devlet başkanları tarafından imzalanan mutabakatla temelleri atılan Avrasya Ekonomik Birliği’ne mensup ülkeler arasındaki karşılıklı ticaret hacmi, birliğin kuruluşundan itibaren yaklaşık iki katına çıkmış bulunmaktadır.  Öte yandan, ulusal para birimlerinin bahsi geçen ticaret süreçlerindeki payı ise 2023 itibarıyla %90 seviyesine ulaşmıştır.

AEB çerçevesinde kurulan iktisadi ilişkiler ve işbirliği prosesleri sadece üye ülkelerle sınırlı kalmayıp, birlik dışındaki birçok ülkeyi de kapsamaktadır. Örneğin St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu-2024 kapsamında AEB- Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ve AEB- Latin Amerika Ekonomik Sistemi arasındaki iktisadi ve ticari ilişkiler ele alınmış ve Meksika’dan gelen özel yetkili bir delegasyonla da görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

AEB’ye üye devletlerin öncelikli görevleri arasında karşılıklı ticaret ve seyahat cirosunu istikrarlı bir şekilde arttırmanın yanı sıra, işsizlikle mücadele etmek de yer alıyor. Nisan 2024 itibarıyla üye ülkelerdeki ortalama işsizlik oranı %0.9’a inmek suretiyle geçtiğimiz 2023 yılının aynı dönemine nazaran %14.5 oranında azalmıştır.

Dış bağlantı:

Avrasya Ekonomik Birliği – Vikipedi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir