Trump, Google’ı dava etmekle tehdit ediyor

ABD Cumhuriyetçi başkan adayı, arama motorunu Demokrat rakibi, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i haksız yere kayırmakla suçladı.

ABD Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, bu Kasım ayında yeniden seçilirse Google’ı mahkemeye vermeye söz verdi. Teknoloji devini, kendisi hakkında kasıtlı olarak olumsuz hikayeler gösterip, Demokrat rakibi Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i kayırmakla suçluyor.

Truth Social’da yaptığı bir paylaşımda Trump, Adalet Bakanlığı’nın Alphabet’in Google’ını “seçimlere açık müdahale” nedeniyle cezai olarak kovuşturmasını umduğunu belirtti ve yeniden seçilmesi durumunda “kovuşturulmalarını talep edeceğini” ekledi.

Eski başkan, paylaşımında “Google’ın, Donald J. Trump hakkında yalnızca kötü hikayeleri açığa çıkarmak ve sergilemek için yasa dışı bir sistem kullandığı, bu hikayelerden bazılarının bu amaçla uydurulduğu ve aynı zamanda yalnızca Komünist Kamala Harris hakkında iyi hikayeleri gösterdiği tespit edilmiştir” dedi.

Bu ayın başlarında, muhafazakâr bir medya izleyicisi olan Medya Araştırma Merkezi, Google’ın Harris’in kampanya web sitesini Trump kampanyasının resmi sitesine göre arama sonuçlarında daha avantajlı bir konumda sergilediğini öne süren bir çalışma yayınladı.

Teknoloji devi, bulguları reddederek arama sonuçlarını belirli bir partiye avantaj sağlamak amacıyla manipüle etmediğini söyledi. O dönemde bir Google sözcüsü Fox News Digital’a, “Her iki kampanya web sitesi de ilgili ve yaygın arama sorgularında sürekli olarak arama sonuçlarının en üstünde yer alıyor” dedi.

Trump daha önce teknoloji şirketine davranarak, arama sonuçlarında “sahte haberleri” önceliklendirdiğini ve bu sonuçların kendisi ve diğer muhafazakârlar aleyhine “ayarlanmış” olduğunu iddia etmişti. Google bu iddiaları reddetti.

Temmuz ayında, ABD’li teknoloji milyarderi Elon Musk, şirketi Cumhuriyetçi adaya karşı önyargılı olmakla suçladı. Musk, arama çubuğuna “Başkan Donald” yazıldığında ortaya çıkan bir sayfanın ekran görüntüsünü paylaştı. Bu görüntü, Google’ın otomatik tamamlama özelliğinin, yazılan kelimelere dayalı olarak öneriler sunduğunu, ancak “Başkan Donald Trump” yerine “Başkan Donald Duck” ve “Başkan Donald Reagan” önerdiğini gösteriyordu.

O dönemde bir Google temsilcisi, NBC News’a otomatik tamamlama özelliğinde o gün sorunlar yaşandığını, şirketin “bu anormallikleri inceleyip iyileştirmeler üzerinde çalıştığını” söyledi.

Russia Today

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir