Kıbrıs lideri, barış görüşmelerine “bugün” yeniden başlamaya hazır olduğunu söyledi

Kıbrıs Cumhurbaşkanı, Çarşamba günü etnik olarak bölünmüş ada üzerindeki yeniden birleşme görüşmelerine hemen yeniden başlamaya hazır olduğunu belirtti ve bölgedeki rakibi Türkiye’yi de bu çabaya katılmaya davet etti.

Nikos Christodoulides, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Coğrafyayı değiştiremeyiz. Bu bir fırsat, lanet değil. Türkiye ve Kıbrıs her zaman komşu kalacaktır,” dedi.

“Açıkça inanıyorum ki, barış, iş birliği ve dayanışma dolu yeni bir yol açabiliriz,” diye ekledi.

Kıbrıs, onlarca yıl önce kısa süreli bir Yunan destekli darbenin ardından Türk işgaliyle bölündü ve bu durum, Yunan ve Türk Kıbrıslılar arasında yıllarca süren ara sıra şiddet olaylarıyla takip edildi.

Yeniden birleşme görüşmeleri 2017 ortalarında çöktü ve o zamandan beri çıkmaza girdi. Kuzey Kıbrıs’taki Türk Kıbrıslı ayrılıkçı devlet, yalnızca Türkiye tarafından desteklenmekte ve egemenliğinin tanındığı iki devletli bir anlaşma talep etmektedir. Yunan Kıbrıslılar ise mevcut tek çerçevenin, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon altında yeniden birleşmeyi öngören BM kararlarıyla tanımlandığını savunuyor.

Christodoulides, “Ben kararlıyım ve bugün müzakere masasında oturmaya hazırım. Yarın değil, bugün,” dedi.

Salı günü Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda federasyon modelinin “artık tamamen geçerliliğini yitirdiğini” belirterek, adada “iki ayrı devlet ve iki ayrı halk” olduğunu söyledi.

“Türk Kıbrıslıların egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsü, onların doğal hakları olarak yeniden teyit edilmeli ve izolasyon artık sona ermelidir,” diye ekledi.

Daha sonra, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e, taraflar arasında federasyon dışındaki modelleri tartışmak üzere BM’nin himayesinde bir toplantının yardımcı olabileceğini söyledi, ofisi belirtti.

Orta Doğu’nun kenarında yer alan Kıbrıs sorunu, artık komşularının patlayıcı durumu tarafından büyük ölçüde gölgelenmiş durumda.

Bu yılın başlarında ada, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD ve İsrail’in desteklediği bir girişimle, İsrail kuşatması altındaki Gazze’ye acil ihtiyaç duyulan insani yardımların ulaştırılmasında bir köprü haline geldi. Ayrıca, gerilimler daha da artarsa, bölgedeki sivillerin tahliyesine yardımcı olmayı önerdi.

Ancak bu karamsar görünüşe rağmen, Christodoulides, kargaşa içindeki bir bölgenin doğrusal anlatımını asla kabul etmeyeceğini söyledi.

“Birlikte ortak bir vizyon etrafında toplandıklarında, bölgedeki ülkelerin neler başarabileceğini birinci elden deneyimledim,” dedi.

Reuters

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir