HİZBULLAH’IN İÇİNDE: 100,000 kişilik Hizbullah milis İran tarafından nasıl finanse edildi

Tehlikeli düşmanlar Hizbullah ve İsrail, açık bir savaşın eşiğinde ve bu, sorunlu bölgede ölümcül bir geniş çatışma riski taşıyor.

On yıldır kan dökülmesinin ardından, güçlü ve iyi silahlanmış İslami milisler, dünyanın dört bir yanına uzanan tentakullara sahip.

Ancak tuhaf bir şekilde, İsrail bombaları Lübnan’daki üslerine ve sığınaklar ile tünel ağlarına yağarken, terör grubu aynı zamanda “şehitlik” temalı sergilerin bulunduğu kendi tema parkını işletiyor ve harcanmış mermi kovanlarından yapılmış oyuncak savaş uçakları satan bir hediyelik eşya dükkanı da var.

“Hizbullah’ın Disneyland’ı” olarak adlandırılan bu park, Güney Lübnan’ın dağlarında rahatsız edici bir “cazibe” olup, sahiplerinin işlediği zulümleri yüceltiyor.

Hizbullah’ın erişimini gösteren bu grup, 1992’de Arjantin’deki İsrail Büyükelçiliği’ne yönelik intihar bombalaması ve 1987’de Lübnan’daki topraklarında Britanyalı arabulucu Sir Terry Waite’in kaçırılması ve işkencesinden sorumlu tutuluyor.

Ancak resmi olarak “Direnişin Turistik Simge Alanı” olarak adlandırılan, propaganda dolu müzesi, günübirlik ziyaretçilere gerilla sığınaklarını gezme ve İsrail tanklarının üzerine tırmanma imkanı sunarak bu lakabı almasına neden oluyor.

2010 yılında açıldığından bu yana, Hizbullah savaşçıları tarafından bir zamanlar kullanılan tüneller etrafında inşa edilen parkı bir milyondan fazla kişi ziyaret etti; bu konsepte “cihat turizmi” deniyor.

Paramiliter sandıklara katkıda bulunmak isteyenler için, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın yüzünün bulunduğu saatler gibi hediyelik eşyalar satan bir dükkân da var.

Tripadvisor’da çoğu ziyaretçi müzeyi “mükemmel” olarak değerlendiriyor. İrlanda’dan bir ziyaretçi, orada geçirdiği günü “çok ilginç” olarak tanımlayıp, “Büyük bir otopark ve yanındaki küçük lunaparkta zipline’lar var,” şeklinde yorum yaptı.

GİZLİ KİRLİ SAVAŞ

Ancak parkın sahipleri, Birleşik Krallık, ABD ve çoğu Körfez Arap devleti tarafından terör örgütü olarak tanımlanıyor.

Analistler, İsrail’e yönlendirilmiş 500,000’e kadar roket ve füze olduğunu tahmin ediyor.

Dünya, mevcut kan dökümünün büyük bir bölgesel çatışmayı ateşleyip ateşlemeyeceğini görmek için nefesini tutmuş durumda.

Peki, Hezbollah nasıl birçok ülkeden daha güçlü bir askeri güce sahip “hayalet devlet” haline geldi?

1982’de, İsrail, Filistin Kurtuluş Örgütü’nü kökünden kazımak için kuzey komşusu Lübnan’ı işgal etti; o dönemde bu örgüt, ülkeyi bir saldırı üssü olarak kullanıyordu.

Kanlı çatışmalarda, İsrail ülkenin güneyini işgal etti ve Şii Müslüman milisler işgalcilere karşı silahlandı.

Hizbullah şov yapıyor

İran, etkisini genişletme fırsatını gördü, “Tanrı’nın Partisi” anlamına gelen Hizbullah olarak bilinen gruba finansman ve eğitim sağladı.

İsrail’i yok etme kararlılığında olan grup, kısa süre içinde büyük bir kaos yaratmaya başladı.

1983’te, Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki Amerikan ve Fransız askerlerinin bulunduğu kışlalara intihar bombalı saldırı düzenleyerek 300’den fazla kişinin ölümüne yol açtı.

Aynı yıl, başka bir Hizbullah teröristi, Beyrut’taki ABD Büyükelçiliği’nin yerleşkesine patlayıcı yüklü bir vanayla girerek 63 kişiyi öldürdü.

Terör grubu — aynı zamanda eğitim ve sağlık hizmetleri sunan bir siyasi parti — kaçırmalara da merak saldı.

Kaçırılanlar arasında Britanyalı gazeteci John McCarthy ve Belfast doğumlu akademisyen Brian Keenan da vardı.

Canterbury Başpiskoposu’nun özel elçisi Sir Terry Waite, onların ve diğer rehinelerin serbest bırakılması için Lübnan’a gitti.

Sir Terry’ye, adamları güvenli bir şekilde ziyaret edebileceği sözü verildi, ancak Hizbullah bağlantıları tarafından iki yüzlü bir şekilde kandırıldı ve kendisi de kaçırıldı.

Sonraki beş yıl boyunca, yalnızca hücre hapsinde tutuldu ve acımasızca işkence gördü.

CIA’in ajanı olduğuna inanan korsanları, onu günde 23 saat 50 dakika yüzü duvara dönük bir şekilde zincirlediler ve sadece tuvalet için on dakikalık bir mola vermelerine izin verdiler.

Lübnanlı ve Hizbullah savaşçılar yan yana

Ayaklarının tabanları kırbaçlandı ve sahte bir idam cezasına maruz bırakıldı.

Şimdi 85 yaşında olan Cheshire doğumlu Sir Terry, şöyle hatırladı: “Bana beş saatim kaldığı söylendi. Herhangi bir şey isteyip istemediğimi sordular. ‘Evet, bir içecek istiyorum,’ dedim. Hayatımda ilk kez boğazımın kuruduğunu hissettim.

“Korkudan kurumuştu — ölüm korkusundan değil, çünkü ölüm hepimize sonunda gelecektir — ama nasıl öleceğim korkusundan. Başım mı kesilecekti? Boğulacak mıydım? Nasıl ölecektim?”

1991’de serbest bırakılan Sir Terry, 2012’de yüksek rütbeli bir Hizbullah kişisiyle görüşmek üzere Lübnan’a dönecekti ve “geçmiş geçmişte kaldı” dedi.

2000 yılında, İsrail Lübnan’dan çekildi ve Hizbullah, sertleşmiş savaşçılarının düşmanlarını ülkeden sürdüğünü savundu.

DÜNYA ÇATIŞMASI

Bu arada, İsrail ile Hezbollah arasında dünya genelinde yayılan kanlı bir gölge savaşı sürüyordu.

İsrail saldırı helikopterleri 1992’de Hezbollah lideri Abbas al-Musawi’yi vurduğunda, İslamcılar Arjantin’de intikam almaya çalıştı.

O yıl, başkent Buenos Aires’teki İsrail büyükelçiliği bombalandı ve 29 kişi hayatını kaybetti.

Sonra, 1994’te, bir intihar bombacısı Arjantin başkentindeki bir Yahudi toplum merkezinde 85 kişiyi öldürdü. Her iki olay da Hizbullah’a mal edildi.

2012’de, Bulgaristan’da bir turist otobüsüne yapılan intihar bombalı saldırıda beş genç İsrailli ve sürücüleri hayatını kaybetti.

Hizbullah, güçlü bir kuvvet. Çok iyi donanımlılar. Hamas’tan daha fazla tünelleri var.

– Askeri uzman Profesör Michael Clarke

Yine, Hizbullah’ın ismi geçiyor. Askeri ve istihbarat yetenekleri, onu İsrail’in Mossad’ı ile gizli bir kirli savaşın içine soktu.

Belki de İsrail ajansının en cesur operasyonu, bu ay Hezbollah’a ait telsizlere ve ankesörlü telefonlara patlayıcı yerleştirip bunları aynı anda patlatmasıydı; bu saldırıda onlarca kişi hayatını kaybetti.

2006’da, Hezbollah’ın ölümcül bir sınır ötesi baskını savaşın patlak vermesine neden oldu.

Bu, İsrail’in iyi eğitimli düzenli ordusunun bir gerilla ordusuna karşı kolayca galip geleceği bir durum olarak düşünülmüştü.

İsrail saldırısı

Ancak İsrail tankları Lübnan’a girdiğinde, sınırın İsrail tarafında bir noktadan izleyen ben ve diğer gazeteciler için, güçlü bir direnişle karşılaştıkları hemen anlaşılmaya başladı.

Hizbullah, Lübnan’ın engebeli yamaçlarına derin tüneller açmış ve kasabalarının ve köylerinin arasında iyi tahkim edilmiş mevziler inşa etmişti.

İsraillilerin beklediği düzensiz militanlar yerine, gece görüş gözlüğü ve sofistike iletişim sistemleriyle donatılmış, yüksek eğitimli ve iyi silahlanmış birliklerle karşılaştılar.

“GÜÇLÜ BİR KUVVET”

İşgal gücünün bir parçası olan bir İsrail askeri, Hizbullah’ın “Hamas ya da Filistinlilerle hiçbir ilgisi olmadığını, eğitimli ve yüksek nitelikli olduklarını” söyledi. “Hepimiz şaşırdık.”

34 gün sonra, BM’nin 1701 sayılı Karar’ını geçirmesiyle bir barış anlaşması sağlandı; bu karar, İsrail’in Lübnan’dan ayrılmasını ve Hezbollah’ın güçlerini Litani Nehri’nin kuzeyine, sınırdan 18 mil uzaklığa çekmesini talep ediyordu.

İsrail buna uydu, ancak Hizbullah güney Lübnan’da, sınırdaki sivillere yakın bir roket menzilinde kaldı.

Şimdi, her iki taraf da sınır bölgesinden binlerce kişiyi tahliye ederken, bu tehlikeli düşmanlar bir kez daha tam ölçekli savaşa hazırlanıyor.

Eğer İsrail kara işgaline kalkışırsa, bu sefer İslamcıları küçümsemiş olacak.

Askeri uzman Profesör Michael Clarke bana şunları söyledi: “Hizbullah güçlü bir kuvvet. Çok iyi donanımlılar. Hamas’tan daha fazla tünelleri var.

“Lübnan’daki tüneller, kayadan oyulmuş ve yok edilmesi zor. İsrail’e fırlatabilecekleri yaklaşık yarım milyon mermileri var.”

“Eğer bunlardan büyük salvolar halinde, her seferinde bin kadar, günde üç veya dört kez ateş etmeye karar verirlerse, İsrail’in hava savunmalarını aşma ihtimali yüksek.”

Terör müzesi

TERÖR MÜZESİ

2013 yılında Beyrut’a yaptığım bir ziyarette, Hizbullah ofisine röportaj talep etmek için gittim.

Reddettiler, ancak müzelerini ziyaret edebileceğimi söylediler.

Direnişin Turistik Simge Alanı, İsrail sınırından 30 mil uzaklıkta Mleeta’da, 2006 savaşında Hizbullah savaşçıları tarafından kullanılan bir tünel ve sığınak kompleksi etrafında inşa edilmiş.

Sergilenenler arasında, “keşif ve bombalama görevleri için kullanılabilir” yazılı bir başlığa sahip Mirsad-1 insansız hava aracı vardı.

Geçerken, küçük çocukları olan bir aile ona bakakaldı.

Ayrıca, parkta, İsrail’in güney Lübnan’ı havadan bombalaması nedeniyle şu an kapalı olan, namlusu düğümlenmiş bir Merkava tankı da yer alıyor.

Ziyaretçiler, 2006 çatışması sırasında kullanılan 180 metre uzunluğundaki tünelden geçerek yataklar, mutfak eşyaları, elektrik jeneratörleri, telefonlar, radyolar ve bilgisayarlar içeren sığınakları görebilirler.

Taş merdivenler, Hizbullah’ın “şehitleri”ne adanmış bir tepeye çıkıyor.

Çocuğun zafer işaretiyle Hizbullah destekçileri birleşmiş

Sohbeti seven ve gülümseyen rehberim, Manchester United taraftarı Ahmed Mansour’du; parkın çocuklar için uygun olduğunu ısrarla belirtti.

“Onlar tarihi öğrenebilirler,” diye açıkladı. “Okullar ziyaret ediyor. Hizbullah hiçbir savaşı başlatmadı. Topraklarını ve halklarını savunuyorlar. Bu cihat değil, direniş.”

“Müzenin amacı, Hizbullah gönüllülerinin ne kadar acı çektiğini ve fedakârlıkta bulunduğunu hissettirmektir.”

Müzenin bu kadar başarılı olması üzerine Hizbullah, Lübnan’ın kuzeydoğusundaki kalesi Beqaa Vadisi’nde bir başka müze açtı.

Cihat Müzesi olarak adlandırılan müzenin koleksiyonları arasında Britanya yapımı Saladin zırhlı araçlar, Amerikan M113 personel taşıyıcıları, Sovyet tankları ve bir SA-6 hava savunma füze sistemi var.

Şimdi – İsrail’in bir kez daha Lübnan’ı işgal etme tehdidiyle birlikte – kullanılabilir müze parçalarının tekrar devreye girmesi olası.

The Sun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir