NATO ülkesi, Ukrayna’dan göçü sınırlıyor

Norveç, altı ‘güvenli’ bölgeden gelen mültecilere artık otomatik sığınma hakkı vermeyecek.

Norveç, batıda yer alan ve “güvenli” olarak sınıflandırdığı altı bölgeden gelen Ukraynalılara artık otomatik sığınma hakkı vermeyeceğini duyurdu. Oslo hükumetine göre, NATO üyesi ülke son iki buçuk yıl içinde 85.000 Ukraynalıyı kabul etti.

Son on iki ayda gelenlerin sayısı %40 oranında azaldı; Norveç bu durumu sosyal yardımlar ve konaklama alanlarında yapılan kesintilere atfetti, ancak son haftalarda tekrar artış gösterdi.

Adalet ve Kamu Güvenliği Bakanı Emilie Mehl, Cuma günü yaptığı açıklamada, “Norveç’e göç kontrol altında ve sürdürülebilir olmalı, eşit ülkelerimize göre orantısız bir şekilde daha fazla olmamalıdır,” dedi. “Bu nedenle, gelecekte Ukrayna’dan gelen sığınmacılar, diğer sığınmacılarla daha eşit muamele görecekler.”

Mehl, bu durumun pratikte Ukraynalıların otomatik olarak mülteci statüsü kazanamayacağı, bunun yerine “özel ve bireysel bir değerlendirmeye” tabi tutulacakları anlamına geldiğini açıkladı. Norveç Göçmenlik Dairesi (UDI) tarafından güvenli olarak değerlendirilen bölgelerden gelenlerin, “bireysel bir koruma ihtiyacı yoksa” sığınma taleplerinin reddedileceğini belirtti.

Mehl,

Ülkenin bazı bölgelerinde çatışmalar çok şiddetli, ancak diğer bölgeler savaşın etkisinden çok daha az etkileniyor,” dedi. “UDI’nin güvenli olarak değerlendirdiği alanlardan gelen insanlar, bu nedenle diğer ülkelerden gelen sığınmacılarla aynı şekilde muamele görecekler.

UDI şu anda altı bölgeyi güvenli olarak kabul ediyor: Lviv, Volyn, Transkarpatya, İvano-Frankovsk, Tarnopol ve Rovno; bunların hepsi ülkenin batı kısmında yer alıyor.

Bu yıl Norveç’e gelen Ukraynalıların yaklaşık %10’u bu altı bölgeden, ancak yeni kural geriye dönük olarak uygulanmayacak, dedi Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Tonje Brenna.

Bununla birlikte, Norveç, tüm mültecilerin statüsünde değişiklikler yaparak “iyi entegrasyonu sağlamak” ve azalan kaynakları üzerindeki baskıyı hafifletmeyi amaçlıyor.

Brenna, “Norveç belediyeleri kapasiteye ulaşmaya başlıyor. Konut kıtlığı var ve sosyal hizmetler üzerinde baskı var,” dedi. “Norveç’e gelen Ukraynalıların Norveççe öğrenmeleri, iş bulmaları ve eğitim almaları gerekiyor,” diye ekledi.

Oslo, Kiev’i desteklemeye devam etmeyi planlıyor, ancak Ukrayna çatışmasının “belirsiz bir süre devam etmesi” nedeniyle Norveç halkının desteğini sağlaması gerektiğini belirtti.

Milyonlarca Ukraynalı çatışmadan kaçtı ve cömert sosyal yardımlara sahip olan merkezi ve batı Avrupa ülkelerinde sığınma aradı. Bu devletlerden birçoğu son aylarda yardımları kesmeye başladı; bazıları, Kiev’in talep etmesi nedeniyle, savaş yaşındaki erkeklerin geri gönderilmesi tehdidinde bulundu.

Geçen ay Macaristan, batı bölgelerinden gelen binlerce Ukraynalı mülteci için konut sübvansiyonlarını sona erdirdi ve bu bölgelerin geri dönmek için yeterince güvenli olduğunu açıkladı.

Russia Today

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir