Türkiye İsrail’e karşı Batı’ya “caydırıcı adımlar” atması çağrısında bulundu

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Cumartesi günü, bu hafta Lübnan’a yapılan saldırılar, İsrail hükümetinin savaşın bölgeye yayılmasını planladığını gösterdi, dedi. Erdoğan, Batılı ülkeleri İsrail’in eylemlerine karşı “caydırıcı adımlar” atmaya çağırdı.

Erdoğan, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında, Salı günü BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşmanın gündemini Gazze’deki savaşın oluşturacağını söyledi. “Bölgemizin büyük bir felakete sürüklenmemesi için, İsrail üzerindeki baskının daha da artırılması gerekiyor,” dedi.

Bu hafta Hizbullah üyelerinin telsiz ve pager’larının patlaması da dahil olmak üzere Lübnan’daki saldırılarda 39 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili yorumularda bulundu. İletişim cihazlarına yapılan saldırıların İsrail tarafından gerçekleştirildiğine inanılıyor; ancak İsrail, açıklamayı ne onayladı ne de yalanladı.

“Bu saatten sonra dünya barışını koruma misyonu olan tüm ülkelerin İsrail’i durduracak çözümler bulma zamanı gelmiştir,” diyen Erdoğan, “Yaklaşık bir yıldır süregelen bu baskıyı sona erdirmek, kalıcı bir ateşkesi sağlamak ve insani yardımların kesintisiz akışını temin etmek için hepimizin, tüm dünyanın ve özellikle de BM’nin önemli görevleri var,” şeklinde konuştu.

Türkiye, 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırıya karşılık olarak Gazze’deki İsrail eylemlerini kınadı. İsrail, saldırıda yaklaşık 1,200 kişinin öldüğünü ve 250’den fazla kişinin rehine alındığını belirtiyor. Gazze Sağlık Bakanlığı’na göre, İsrail’in sonrasında gerçekleştirdiği askeri saldırılar 41,000’den fazla Filistinlinin ölümüne yol açtı. Ankara ayrıca, İsrail ile tüm ticareti durdurdu ve İsrail’i soykırımla suçlayan Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’ndaki davasına katılmak için başvuruda bulundu. İsrail, bu dava ile ilgili soykırım suçlamalarını sürekli olarak asılsız olarak nitelendiriyor.

Reuters

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir